Caldas da Rainha

Door Team Portugal 365 op vrijdag 18 april 2014.
Categorieën:Cultuur

Caldas da Rainha is een levendige stad met vele winkelcentra, musea en parken waar de geschiedenis en het moderne leven hand in hand gaan. Winkelen in Caldas, zoals de plaatselijke bevolking het zegt, is absoluut een leuke ervaring. Ontdek de schoenen, handtassen en modezaken in de voornaamste winkelstraten langs de Praça da Republica, of in het overdekt Vivaci winkelcentrum.

De meeste bezoekers komen naar Caldas voor de beroemde groentemarkt aan de Praça da Republica, welbekend als de Praça da Fruta, waar elke morgen (behalve op zondag) het verse fruit, de groenten en bloemen de markt een kleurrijk aanzicht geven. Verwacht niet artikelen te kunnen kopen die niet in de regio geoogst zijn of die niet in het seizoen zijn. Alles is vers en heel smakelijk. Als u klaar bent met uw vers fruit inkoop, kunt u genieten van een kopje koffie of een maaltijd in een van de koffiebars aan het plein. De dagelijkse vismarkt ligt net boven het plein Praça da Republica dat haaks ligt ten opzichte van het voornaamste ziekenhuis van Caldas. De beste tijd om vis te kopen is rond de middag wanneer de vissers hun overgebleven vis verkopen die dan voor een koopje te verkrijgen zijn. Gesloten op maandag.

Het thermische ziekenhuis, gelegen naast het Don Carlos I park, was oorspronkelijk gebouwd om het originele, door koningin Leonor opgezette, ziekenhuis te vervangen. De Caldas da Rainha spa's worden aanbevolen voor mensen met reumatische en ademhalingsproblemen. Dit is het hele jaar geopend.

Het Don Carlos I park ligt rondom het thermische ziekenhuis en heeft een schitterende tuin. Momenteel heeft dit park recreatieve en culturele faciliteiten, zoals een meer, tennisbanen, een speeltuin, een café en een theehuisje. Er bevind zich ook het museum van Jose Malhoa (schilderijen, cultuur en keramiek) en een verscheidenheid aan beeldhouwwerken verspreid in het park. Op warme zomerse dagen bieden de hoge bomen een sfeervolle plek om te rusten en te genieten van de kalmte van het park. 

Caldas heeft ook een enorm architectonisch erfgoed, dat voornamelijk Art Nouveau is en zich onderscheid door het steen dat gebruikt wordt met een keramische omlijsting en hand geschilderde tegel Friezen met bloem motieven en stijlvolle ontwerpen die in het metselwerk passen. Hoewel de keramische traditie van Caldas in de tijd verloren is gegaan, zijn er vele keramische musea te bezoeken. Een van de beroemdste is het Keramiek museum van Rafael Bordalo Pinheiro, een van de kunstenaars die de keramiek van Caldas zijn gevierde kenmerken gaf. Zijn keramiek fabriek in Caldas werd in 1885 opgericht en is nog steeds in bedrijf. Op verzoek kan de fabriek ook worden bezocht.

 

Geschiedenis verhaal over Caldas da Rainha

In de zomer van 1484, toen een besmettelijke ziekte een verwoestende uitwerking op Lissabon had, ging koningin Leonor, vergezeld door haar hofhouding, naar Obidos. Onderweg zag ze de aangrijpende beelden van de zieken en armen die onder onmenselijke condities baden. Ze maakte toen ter plaatse de belofte dat sinds ze haar leven aan God te danken had, ze er alles aan zou doen om de armen zich onder betere omstandigheden aan hun ziektes te laten behandelen. De legende werd van generatie op generatie doorverteld, maar het Koninklijke thermische ziekenhuis wijst erop dat er meer is dan alleen de mythe.

De oprichting van Caldas da Rainha (Spa's van de koningin) vind zijn origine in het fundamenteel cultureel optreden van koningin Leonor, die deze regio koos als platform voor de ontwikkeling van haar projecten, waarmee ze de kunst en de kunstenaars beschermde en een klimaat creëerde dat over de eeuwen intact is gebleven.

Caldas da Rainha bleef groeien en kende zijn hoogtij laat in de 19e en vroeg in de 20e eeuw toen het voor de adel en aristocratie mode was om naar een spa op vakantie te gaan.